Saturday, October 11, 2008

Kesan Penurunan Harga Sawit Kepada Peneroka.

Assalamualaikum.Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.Situasi sekarang makin rumit, dimana pasaran saham semakin merudum dan pasaran harga sawit mentah juga turut mengikut harga minyak mentah duniadan harga terbaru sehingga 10hb Nov 2008 ialah pada RM 1899 p/mal (Okt 08), sila rujuk http://econ.mpob.gov.my/upk/daily/20081009latest.htm. Terdapat pandangan penganalisis mengatakan harga mengikut penurunan permintaan biofuel, dimana menurun mengikut harga minyak mentah dunia.Untuk makluman biofuel digunakan sebagai alternatif minyak mentah. Selalunya biofuel didadapati dari minyak sayuran atau veg. oil termasukjuga minyak sawit. Negara-negara maju di Jepun, Eropah dan US permintaan menurun untuk biofuel dan kadar eksport produk minyak sawit Malaysia juga menurun 15.75% dari 400977 ton ke 338070 ton sila rujuk http://www.mpoc.org.my/ .


Di Malaysia, penduduk luar bandar kebanyakkannya adalah peneroka Felda, Felcra atau persendirian telah mengalami impak secara terus dari penurunan harga sawit. Jika sebelum ini pendapatan mereka mungkin RM 3000/ sbln mengikut usia pokok tapi pada masa mendatang mungkin pendapatan mereka keparas RM1000/sbln atau bawah lagi. Dangan pendapatan yang rendah mungkin mereka menghadapi kesulitan untuk berbelanja.
Cara yang dapat difikirkan pada masa ini ialah peneroka perlu mula menanam sayuran dipersekitaran rumah, ternak ayam kampung, itik dan macam-macam lagi untuk mencari pendapatan tambahan.

Ternakan secara integrasi seperti ternakan lembu dibawah pokok sawit dapat diusahakan tapi semoleknya buat secara berkumpulan sebagai contoh 5-10 org atau lebih mengikut keluasan kawasan. Secara tidak langsung kos merumput dan membaja dapat dikurangkan. Atau dengan kata lain lagi banyak lembu lagi banyak kos dapat dijimatkan.

Satu produk satu kampung atau blok perlu disemaikan semula sebagai tanam cendawan untuk dieksport, kerepek ubi, kicap, kraftangan dan sebagainya, janji buat duit. DiThailand usaha ini telah lama dibuat dan ini memberi manfaat kapada penduduk setempat.

Kesemuanya idea-idea diatas bergantung kepada peneroka disatu-satu tempat, terpulang kepada pengurusan masing-masing untuk memikir alternatif yang sesuai. Yang paling penting dapat menambah pendapatan peneroka.

No comments: